Zijn jeugdjaren

In 1964 wint Manchester United-ster Denis Law met zijn ploeg de FA Cup en wordt uitgeroepen tot Europees voetballer van het jaar. Het is ook het geboortejaar van Marco van Basten. Het Utrechtse schoffie treedt een grote toekomst tegemoet.

In het nietige Brabantse dorpje Beugen wordt ook ene René Meulensteen op 25 maart 1964 ter wereld gebracht. De kleine René wordt al snel een groot bewonderaar van het Manchester United met grootheden als Law, George Best en Bobby Charlton binnen de gelederen. Net zoals ieder jochie heeft hij maar één droom: profvoetballer worden.
Maar dat dit niet voor iedereen is weggelegd ondervindt Meulensteen aan den lijve. Hij is een technisch begaafde speler die echter de explosiviteit mist om het tot een profbestaan te schoppen. Bij zijn club VIOS’38 begint Meulensteen al snel zijn grenzen te verleggen en gaat hij als jeugdspeler de pupillen van de plaatselijke trots van Beugen trainen.

In 1985 evenaart Marco van Basten het record van zijn leermeester Johan Cruijff door zes doelpunten te scoren in één wedstrijd. Zijn ster is rijzende. Het is echter ook het jaar dat de 21-jarige René Meulensteen onbewust zijn eerste stap zet naar een veelbelovende trainerscarrière.
"Ik weet nog dat ik door het centrum van Boxmeer wandelde en een boekhandel binnenliep. Daar zag ik een boek liggen wat meteen mijn aandacht trok."
Voetbal, het leerplan voor de ideale voetballer. Bedacht door Wiel Coerver, uitgewerkt door Johan Derksen. Respectievelijk de goeroes onder de techniektrainers en de voetbaljournalisten. Een beter begin kan Meulensteen niet maken.
"Het voorwoord sprak me enorm aan. Ik las normaal nooit boeken, maar in deze materie ben ik me echt gaan verdiepen."
Iedere kap, draai- of schijn beweging die in de 'voetbalbijbel' staat, maakt Meulensteen zich eigen.