Wiel Coerver

Wiel Coerver (Kerkrade, 3 december 1924 – aldaar, 22 april 2011) was een bijzondere voetballer en voetbaltrainer.
Vanwege zijn geavanceerde trainingsmethoden werd hij omschreven als de 'Albert Einstein van het voetbal' en gold hij in zijn tijd als één van de baanbrekende voetbalcoaches.
Helaas werd zijn visie niet begrepen door de KNVB.
Sportpartners van Fons van den Brande begreep de vraag en noodzaak tot het verbeteren van het voetbal wel en omarmde direct René Meulensteen.

Loopbaan

Coerver was een meer dan verdienstelijk voetballer en werd met Rapid JC, de voorloper van het huidige Roda JC, in 1956 kampioen van Nederland.
Als coach won hij met Feyenoord in 1974 de UEFA Cup en de nationale titel.
Hij trainde daarnaast nog enkele andere clubs, waaronder Sparta, N.E.C. en Go Ahead Eagles.
Zijn eerste baan waarin hij aan de slag ging als trainer werd de amateurclub SVN, die hij tussen 1959 en 1964 via titels en kampioenschappen optrok tot de top van het amateurvoetbal: met ongewoon attractief, technisch voetbalspel.
Vrijwel de helft van de spelers van Coervers eerste succeselftal werd midden jaren zestig meteen weggekocht door betaalde clubs.
Coerver was ook de eerste voetbaltrainer die, met zijn interesse voor de balfysica en in zijn streven naar perfectie, gebruikmaakte van de kennis van bewegingswetenschappers, onder andere van onderzoekers van de universiteit in Nijmegen.
Wiel Coerver is echter vooral bekend geworden met de Coerver-methode, die gericht is op zo volledig mogelijke balbeheersing, aangevuld met de nodige techniek.
Coerver is in tal van landen actief geweest om zijn methode aan jeugdige voetballers te onderwijzen.
Ook zijn er boeken en dvd's uitgebracht om de oefenstof duidelijk te maken.
De Coerver-methode wordt in tal van landen door vele nationale voetbalbonden en clubs omarmd, onder andere door de jeugdafdeling van Manchester United, onderleiding van René Meulensteen, zijn erfopvolger.
De voetbaltrainer uit Kerkrade werd in 2007 benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau
Op 24 mei 2008 werd Wiel Coerver door de Coaches Betaald Voetbal (CBV) onderscheiden met de Oeuvreprijs beste trainer/coach. Deze prijs kreeg hij uitgereikt uit handen van Kees Rijvers.

Opleidingsgoeroes falen

Men kan blijven praten in technische commissies, studie- en adviesgroepen, nóg meer rapporten samenstellen, met trainingsschema’s zwaaien, maar wanneer men de jeugdopleiding van een voetballer analyseert en vergelijkt met andere sporten, kom je tot de conclusie dat de opleidingsgoeroe’s in de voetballerij regelmatig hopeloos falen.

In andere sporten is het aantal herhalingen om een bepaalde techniek foutloos te leren spectaculair vermeerderd.
Mensen die beweren dat voetbal simpel zou zijn, begrijpen er niets van.
Voetbal is alleen simpel en voor weinige topspelers weggelegd en alleen zij met hun superieure technische vaardigheden, op snelheid, in een kleine ruimte, onder druk, meerdere tegenstanders moeiteloos kunnen passeren.

Het fenomeen Wiel Coerver richtte zich in jaren 70 op het verbeteren van individuele voetbalvaardigheden. Hij ontwikkelde betere, effectievere aanvallende spelers en creëerde een volledig nieuwe en unieke voetbalopleiding.
Coerver analyseerde allereerst alle grote en beroemde voetballer's over de hele wereld op slow motion en concludeerde dat veel van hun één tegen één situaties en daarbij een volledige controle over de bal, konden worden ontleed om hiermee spelers op te leiden die dezelfde eigenschappen beheersten.

Vaardigheden en technieken

Met behulp van deze geanalyseerde vaardigheden en technieken ontwikkelde Wiel Coerver honderden individuele- en groepsoefeningen die de basis vormden van de over de hele wereld bekende “Coerver Methode”
Sinds die tijd worden zijn programma’s en producten gekocht en gebruikt voor de opleiding van spelers in alle continenten.
Zijn boeken zijn intussen in meer dan achttien talen verschenen, zijn videobanden en Dvd’s veroverden de wereld en zijn voormalige assistenten werken allemaal bij top clubs, zoals Rene Meulensteen bij Manchester United, Ricardo Moniz bij Red Bull Salzburg, Piet Hamberg bij Liverpool F.C. Academy en vanaf december 2009 werkzaam bij de Tunesische voetbalclub Etoile du Sahel en nog vele, vele toppers.
In alle werelddelen werken trainers al meer dan 25 jaar enthousiast en met veel succes volgens de “Coerver Methode”.

Wereldwijd signaal

Met bovenstaand citaat geeft Wiel Coerver een wereldwijd signaal af dat de jeugd een positief effect heeft op het functioneren van een ieder die hiervoor open staat.
Vanaf 2006 tot 2010 heeft Wiel Coerver zich dagelijks ingezet om nieuwe, revolutionaire oefeningen te ontwerpen die alle voorgaande ruim overtreffen en de kroon op zijn werk zetten.
Met deze nieuwe, unieke trainingsvormen wilde hij zijn carrière afsluiten en zijn dankbaarheid ten opzichte van de jeugd gestalte geven.
René Meulensteen heeft zijn visie nog meer kracht bijgezet middels meerdere opleidingsmodelen (meer info hierover op deze website).

Erkenning

Daarom verdiend voetbalfenomeen Wiel Coerver de erkenning die hem, meer als ieder ander in de voetbalwereld, siert voor zijn baanbrekende werk met betrekking tot gevarieerde, unieke en professionele oefenstof voor voetbalopleidingen en in het bijzonder de René Meulensteen opleidingen.

Zijn levenswerk blijft doorgaan

René Meulensteen heeft jarenlang met Wiel Coerver samengewerkt en is zijn erfopvolger.
Hij heeft vanuit het analyseren van voetbalwedstrijden en trainingen een vervolg gestalte gegeven aan de Coerver Methode.
Hier in kun je duidelijk zien hoe belangrijk het is dat je spelers in je team hebt die bij balbezit het vermogen hebben om de 1 tegen 1 situatie te domineren.
Spelers die daardoor het verschil kunnen maken.

In zijn theoretische visie laat hij middels een combinatie van de Coerver-visie en zijn eigen analyse zien hoe hij tot zijn inzichten is gekomen.
Zelfs heden ten dagen blijkt dat er in de praktijk nog steeds te weinig aandacht aan dit belangrijke onderdeel wordt geschonken.

In de praktijktrainingen gaat René Meulensteen diepe in op verschillende 1 tegen 1 situaties en geeft hij inzicht in de diverse bewegingen, trainingsvormen, spelvormen en partijvormen van 1 tegen 1- tot de uiteindelijke - 11 tegen 11 situatie.