Qatar

René Meulensteen besluit op 29-jarige leeftijd om zijn kicksen aan de wilgen te hangen en zich definitief te richten op zijn trainersloopbaan.
"De laatste twee seizoenen speelde ik in het tweede elftal van NEC waar ik ook de jeugd trainde. In de tussentijd heb ik mijn trainerpapieren gehaald. Maar hier kon ik hooguit een hoofdklasser mee trainen."

Omdat Meulensteen niet de gewenste voetbalachtergrond heeft is de kans dat hij wordt toegelaten tot de Cursus Betaald Voetbal zou goed als uitgesloten, daar waar spelers van het kaliber Van Basten bij wijze van spreken het papiertje alleen maar hoeven op te halen in Zeist en linea recta aan de slag kunnen. Meulensteen:
"Ik vind dat eerlijk gezegd ontzettend bekrompen."

De persoonlijke kennismaking met Wiel Coerver brengt echter uitkomst. "Hij vroeg me om met hem mee te gaan naar Qatar." De dorpsjongen gaat dan ook in op de avances van zijn leermeester en trekt de wijde wereld in.
Samen met Wim Suurbier veroverde hij daar vervolgens als hoofdtrainer met Al-Ittihad de Arab Cup en de H.H.Apparent Cup.
Met Al-Sadd won hij de Emir Cup.Daarnaast was hij werkzaam voor de QFA, de Qataarse voetbalbond en was hij verantwoordelijk voor de opleiding van het Nationale Elftal van onder 16 jaar. Hij begon zijn werkzaamheden in Qatar als de assistent van Wiel Coerver. Hiermee werkte hij bijna 4 jaar intensief samen en was mede betrokken bij de totstandkoming van de video “De creatieve dribbelaar” (’95).

Meulensteen is in totaal acht jaar lang werkzaam voor de nationale voetbalbond en diverse clubs binnen de oliestaat.
"Ik heb vijf jaar met Wiel Coerver samengewerkt. Deze periode was ontzettend belangrijk voor mijn ontwikkeling als trainer. Ik wist dat ik in Nederland niet de kans zou krijgen om mijn trainerspapieren te kunnen halen en voor een BVO te gaan werken. Tijdens mijn periode in Qatar vloog ik dan ook vaker op en neer naar Engeland."

Engeland, de bakermat van het voetbal. Hier wordt Meulensteen wel gewoon toegelaten tot alle trainerscursussen. "Ik weet nog dat goed dat ik mijn eerste cursus, de zogeheten International Pre-lim Course, met ongeveer veertig trainers uit twintig verschillende landen volgde. Om het Engelse voetbal te promoten kwam er een handelaar met een kar vol shirts langs. Ik heb er toen eentje van United gekocht. Dat met die touwtjes. Weet je wel, met SHARP als sponsor", grijnst Meulensteen. De opleidingen zijn een eitje voor de Brabander wiens kwaliteiten niet onopgemerkt blijven.
"Ik kwam in contact met Dave Richardson. Hij was op dat moment het hoofd van de coöperatie Premier League. Dave zag dat de Engelsen nog de traditionele trainingsmethoden hanteerden op de voetbalacademies. Hij vond dat het tijd werd voor verandering en wilde techniektrainers aanstellen. Hier zat men in Engeland echter niet op te wachten", weet Meulensteen nog.