Heden

De trainerscarrière van Rene Meulensteen is inmiddels tot grote hoogte gestegen. Waar de nodige en niet de minste voetballers, van Davids tot Van Bommel en van Perez tot Seedorf, Van Basten liever op de golfbaan zien dan in de dug-out, lopen wereldtoppers als Cristiano Ronaldo en Ruud van Nistelrooij weg met René Meulensteen.
"Ik trainde regelmatig met hem op acties, techniek en passeerbewegingen. Niet dat er plotseling allerlei scharen uit rolden, maar ik werd me wel bewust van wat ik wel en niet moest doen. Ik ben er echt beter door gaan spelen", aldus de huidige aanvaller van Real Madrid.

Op 3 september wordt de tot dusver anonieme rol van René Meulensteen bij de Champions League-winnaar eindelijk beloond. Samen met assistent manager Mike Phelan gaat Meulensteen Sir Alex Ferguson direct assisteren en krijgt hij de rol van First Team Coach toebedeeld.
"Eigenlijk is er niet zo gek veel veranderd. Het beestje moet gewoon een naam hebben. De veldtrainingen nam ik al gedeeltelijk voor mijn rekening. Het enige verschil is dat ik nu op de bank zit tijdens wedstrijden en dat ik een gedeelte van de wedstrijdbespreking voer. Vorig seizoen analyseerde ik de wedstrijden vanaf de tribune. Nu vorm ik met The Manager en Mike Phelan een drie-eenheid. Er worden geen individuele beslissingen genomen. Alles gaat in samenspraak. Ja, ook de opstelling. Daarnaast train ik de spelers nog altijd individueel als dat nodig is."

Een Nederlandse trainer die zijn stempel drukt op de hoofdmacht van de populairste en grootste club ter wereld. Ondergewaardeerd in Nederland, geprezen door de wereldtop. Vreet het aan Meulensteen dat hij in zijn geboorteland niet het krediet heeft gekregen waar hij aan de overkant van de Noordzee wel op kan rekenen?
"Nee, totaal niet, boeit ook niet. Als de manager en de spelers het in je zien zitten geeft dat genoeg voldoening."

Heeft Meulensteen de ambitie om Ferguson ooit op te volgen?
"Daar houd ik me niet mee bezig. Als ik tot het einde van mijn carrière deze rol kan blijven vervullen ben ik daar tevreden mee. Ik werk bij mijn favoriete club en heb het er fantastisch naar mijn zin. Daarnaast moet ik ook zeggen dat de opvolger van The Manager een loodzware erfenis meekrijgt. Hij is onvervangbaar."

Maar ook de positie van Meulensteen is inmiddels onomstreden bij The Red Devils. Met zijn techniektrainingen zorgde hij voor een revolutie binnen het Engelse voetbal, dat momenteel zijn hoogtijdagen viert, en is hij medeverantwoordelijk voor de hedendaagse successen van de club waar hij als klein menneke al van droomde. De Theatre of Dreams is werkelijkheid geworden voor de nuchtere dorpsjongen uit Beugen.